روش پژوهش:
در این طرح بهترین ساعات مشاهده پرندگان، دقیقاً پس از روشن شدن هوا در ابتدای صبح تعیین گردید، در این زمان جمعیت (بازدید كننده) بوستان حداقل بوده و پرندگان به دلیل احساس امنیت از لانههای خود خارج میشوند.
برای تخمین جمعیت پرندگان از طریق Line - transect و مشاهده مستقیم یعنی Direct census و تعمیم آن بـه كـل بوسـتان استـفـاده شد. بررســی هـا با دوربـین چـشمـی 10B 40 zeiss و نیـز دوربیـن 8B 42 canon انجام گرفت. مطالعات در 14 بوستان پیشنهادی و در مدت 10 ماه (هر ماه 3 الی 4 نوبت بازدید) انجام پذیرفت.
نتایج :
نتایج نشان داد كه علی رغم جمعیت و تنوع پرندگان در سطح شهر تهران، در مقایسه با سایر پایتخت های دنیا فوقالعاده كم است. بررسی بوستان های پیشنهادی نشان داد كه هر چه بوستان خلوت و بزرگ و دارای سازههایی مانند بركه، آبراهه و .... باشد تعداد پرنده ای كه در آنها دیده میشود بیشتر است.
1ـ بیشترین تعداد پرنده در پارك شهر مشاهده شد كه دلیل آن قدمت زیاد، داشتن درختان مرتفع و متنوع، آب و امكانات غذایی فراوان و در دسترس است.
2ـ به علت وجود منابع آلوده كننده و عدم كنترل دقیق و شلوغی و مجاورت بیمارستان و رفت و آمد شدید، در پارك ملی سرخه حصار با داشتن حداكثر مساحت، كمترین تعداد پرنده مشاهده شد.
3ـ بوستان های بعثت و المهدی نیز به دلیل داشتن شرایط نامساعد از تنوع پرندگان كمتری برخوردار بودند.
4ـ بوستان طالقانی با وجود واقع شدن در بین اتوبان ها به علت دور از دسترس بودن، جمعیت و تنوع خوبی در آن دیده شد.
پیشنهاد میگردد در هر بوستان 2 محل پرنده گیر، مانند درختانی با تنوع گونهای مختلف و در گوشه ای دنج همراه با ذخیره گاه یا حوضچه ای آب دار ولی نه سیمانی از خاك فشرده و بدون شكل هندسی تعبیه كرده و با آموزش كودكان و جوانان و برگزاری كلاس های آموزشی برای شناسایی پرندگان به صورت رایگان اقدام صورت گیرد.
مجری:
شرکت پیرامون